El darrer article sobre la conjura dels necis posava de manifest una crisi greu d’autoritat que un te dubtes seriosos que sigui ni casual ni aïllada. Podem encara anar un poc més envant en el tema.

No sé si ho sabeu però darrerament hi ha a moltes tendes d’alimentació i herbolaris capsetes de baies goji, aquestes fruites seques provenen (diuen) de l’Himàlaia i tenen unes virtuts terapèutiques molt amples. Entre les moltes aplicacions hi figura la millora de la diabetis, colesterol, impotència i per descomptat del càncer, no en mancaria d’altra!… Entusiasmat pel descobriment vaig comprar una bosseta. Ja a casa mir per Google i surten un caramull de planes dedicades a les ditxoses baies. Fins i tot hi ha planes d’aquestes que permeten participació… “foros” crec que s’anomenen. Entro a un, més per curiositat que per altra cosa, i veig que la majoria d’intervencions s’alineen en l’opinió que els metges ens estan amagant els beneficis quasi màgics d’aquesta fruita. Molts dels participants apunten directament als interessos de les grans farmacèutiques per ocultar la bondat de les baies goji… vaja vaja!

No fa gaire anys Dan Brown triomfava amb “El codi Da Vinci”, novel·la edificada sobre l’afirmació que l’Església ens està ocultant la veritat suprema de Jesucrist per unes obscures ànsies de poder. Es a dir, igual que les farmacèutiques amb les baies goji.

A la dècada dels 70 hi hagué una vertadera explosió del fenomen OVNI, molta gent estava convençuda de l’existència d’extraterrestres que ens visitaven amb les seves naus. Coincidint amb aquest fenomen molts grups denunciaven que els exercits, sobretot el nord americà i el rus, amagaven informacions precioses que demostrarien l’existència de civilitzacions superiors… ens ho han ocultat durant molt de temps perquè això podria provocar un nou ordre en el món i als EEUU (l’antiga URSS ja pinta poc) no l’interessa el tema.

Avui m’han dit també que s’han tornat a posar de moda unes polseretes magnètiques que regulen les teves energies positives i negatives i aconsegueixen fer-te recuperar l’harmonia entre el yin i el yang, que encara no sé ben be el que és però que deu ser molt important.

Em diuen que els orientals tenen molt clar això del yin i el yang i que no es cosa de broma… val, entesos! Els metges ens oculten els beneficis del yang el yin i les baies goji perquè la medicina occidental no es prou bona i en canvi l’oriental és bona boníssima… Ok.

Cada vegada més, veig, que al costat dels ordinadors dels meus amics hi ha un petit cactus que, segons els qui en saben molt (els mateixos doctors del yin el yang i les baies supòs), xucla les radiacions negatives de l’ordinador que d’altra manera resulten totalment nocives per la salut. Quedo admirat que no vengui la planteta inclosa en el preu de l’ordinador perquè escolta, el cactus val poquet i ja s’ho podrien marcar com a detall els fabricants d’aparells informàtics. Es veu que la indústria dels ordinadors ens amaguen la necessitat del cactus per que tot funcioni perfectament, no sé la raó, però ens ho amaguen… Mira que ho son de dolentots!

Valguin aquests exemples per il·lustrar una mica el fenomen que estam vivint, consistent en posar en solfa tot el que fins fa poc constituïen fonaments de la nostra cultura.

Algú s’hauria d’animar i escriure una tesi: El fonament de la incultura comença amb el relativisme del coneixement. La tesi podria demostrar com la idiotesa més desvergonyida i la curtor més atrevida semblen anar impregnant el nostre teixit social. Embarcats en aquesta tasca no tenim cap problema en renunciar al nostre coneixement, el que ha constituït i construït les nostres societats; abominar de la nostra història, la que ens ha fet; i discutir amb la gosadia de l’ignorant tot el que hem aconseguit al llarg de segles com a triomf social. Ara resulta que les baies goji curen el càncer, que el cactus és indispensable en la carrera de informàtica i que les religions orientals, no discutides per Dan Brown, son les bones. Tot això a més de considerar que probablement els extraterrestres faci molts d’anys que habiten entre nosaltres per prevenir i salvar el planeta de la irresponsabilitat humana… interessant el tema.

El relativisme del coneixement empobreix la figura dels savis, els converteix en sospitosos d’amagar veritats. Per contra enalteix la figura dels idiotes, multitud per cert, ja que malgrat el presumpte secretisme dels savis han aconseguit saber que Jesús tengué un fill amb Maria Magdalena, que la impotència es cura amb goji, i que el yin i el yang són l’ànima còsmica de l’univers…

En primavera encara em tornen cíclicament aquelles temibles crisi de migranya, prendré un comprimit amb ergotamina i cafeïna si el metge no m’indica altra cosa perquè les baies goji de l’altra dia no m’han fet cap efecte… llàstima dels dos Euros que em costaren. Seguiré trobant la pau interior amb el res del sant rosari que a més m’agrada recitar en llatí, llengua que desconec més enllà d’algunes oracions però que em sembla infinitament més eufònica que un monòton i oriental OMMM per molt que ho prediqui el dalai lama que segur que berena cada dia de confitura de goji. Seguiré sense cactus devora la pantalla on ara estic llegint i seguiré estimant les arrels de la meva cultura: fenícia, sarraïna, jueva i, sobretot i part damunt tot, cristiana.

No faig contes de posar-me cap polsereta i a més promet riure amb ganes cada vegada que m’intentin explicar la teoria de les energies positives i negatives. Tot això amb la tranquilitat infinita de saber que un dia a tots ens duran al cementiri i ni les baies ni els cactus ni els OMMM ni cap xorrada d’aquestes els haurà allargat a ells ni un sol dia, ni a mi tampoc me l’haurà acurçat. En tot cas seguiré caperrudament amb l’esperança certa de poder trobar-me amb el Déu de Jesucrist que m’estima amb entranyes de pare. Ells… probablement esperin trobar-se amb E.T. idò si el troben que els faci bon profit!!